Home
Algemene info
-Geografie
-Klimaat
-Geschiedenis
-Bevolking
-Economie
-Samenleving
-Transport
-Praktisch
Ontspanning
-Bezienswaardig
-Watersporten
Hotels
Vliegtickets
Links
El Salvador: Onafhankelijkheid en 19de eeuw
Onafhankelijkheid en 19de eeuw

Tegen het einde van de 18de eeuw ontstonden er verschillende interne en externe factoren die een poging tot onafhankelijkheid van Spanje mogelijk maakten. Intern waren dit vooral de steeds groter wordende belangen van de koloniale grootgrondbezitters die geen inmenging van de Spaanse kroon meer duldden. De grootste externe factor waren de successen van de Amerikaanse en Franse revoluties in de 18de eeuw en natuurlijk de slinkende militaire macht van het moederland door de oorlog tegen Napoleon.

De onafhankelijkheidsstrijd werd in gang gestoken door de Salvadoriaanse priester jose Matias Delgado die op 5 november 1811 de klok van de Iglesia La Merced in San Salvador luidde en opriep tot gewapend verzet tegen de koloniale overheerser. Na een aantal jaren van interne strijd werd de onafhankelijkheidsverklaring van Midden-Amerika uiteindelijk getekend in Guatemala op 15 september 1821.

Vrijheidsbeeld
Op 15 September 1821, verkreeg Mexico de onafhankelijkheid als het Eerste Mexicaanse Rijk onder bevel van Keizer Agustin de Iturbide. El Salvador en de andere Centraal-Amerikaanse provincies verklaarden hun onafhankelijkheid van Spanje en werden deel van het Mexicaanse Rijk. In 1823 werden de Verenigde Provincies van Centraal-Amerika opgericht onder Generaal Manuel Josť Arce. Toen deze federatie in 1838 werd opgedoekt, werd El Salvador een soevereine staat wiens vroege geschiedenis gemarkeerd wordt door veelvuldige opstanden en revoluties.

Van 1872 tot 1898 was El Salvador de grote voortrekker van een hernieuwde poging om een Centraal-Amerikaanse federatie op te richten. De regeringen van El Salvador, Honduras en Nicaragua vormden de Grote Republiek van Centraal Amerika door het Pact van Amapala in 1895. Guatemala en Costa Rica overweegden om deel te nemen aan deze Grote Republiek (op dat ogenblik reeds herdoopt to Verenigde Staten van Centraal Amerika) maar stapten uiteindelijk toch niet in het plan. Deze Unie, wiens hoofdstad gepland was in Amapala aan de Golf van Fonseca, overleefde echter niet de revolutie die El Salvador trof in 1898.

Terug