Home
Algemene info
-Geografie
-Klimaat
-Geschiedenis
-Bevolking
-Economie
-Samenleving
-Transport
-Praktisch
Ontspanning
-Bezienswaardig
-Watersporten
Hotels
Vliegtickets
Links
El Salvador: Pre-Colombiaanse en koloniale geschiedenis
Pre-Colombiaanse en koloniale geschiedenis

In juni 1524 viel Pedro de Alvarado, een Spaanse kapitein, Cuscatlan (land van de mooie juwelen) binnen. Dit land werd bewoond door inheemse stammen, waarvan de grootste de Pipil waren. (De ru´nes van Chalchuapa en Tazumal worden aan de Pipil toegeschreven. De taal van de Pipil, vaak Nawat genoemd, is verwant aan het Nahuatl. Dat is een mogelijk bewijs dat de Pipil afstammelingen zijn van de Tolteken. Pipil wordt nog door slechts 20 mensen gesproken.)

Maya beeld

Na 17 dagen van bloedige gevechten waarin veel lokale indianen stierven, vluchtte Pedro de Alvarado, verslagen en gewond in de linker heup, weg van het slagveld en trok zich terug in Guatemala. Hier droeg hij zijn broer Gonzalo op om de verovering van Cuscatlan verder te zetten. Het was echter zijn neef Diego de Alvarado die in 1525 de villa van San Salvador bouwde en hier later ook een militaire basis oprichtte. Van hieruit konden de Spanjaarden de omliggende Pipil dorpen aanvallen en vernietigen.

Dit leidde in 1528 tot de definitieve ondergang van de Pipil indianen en hun leider Atlacatl werd door de Spanjaarden opgehangen.

Chalchuapa kerk

Koning Carlos I van Spanje gaf San Salvador reeds in 1546 stadsrechten en gedurende de volgende 3 eeuwen bleef El Salvador onder Spaanse heerschappij en maakte deel uit van de kolonie Guatemala.

Terug