Home
Algemene info
-Geografie
-Klimaat
-Geschiedenis
-Bevolking
-Economie
-Samenleving
-Transport
-Praktisch
Ontspanning
-Bezienswaardig
-Watersporten
Hotels
Vliegtickets
Links
El Salvador: Klimaat
Het klimaat in El Salvador

El Salvador heeft een tropisch klimaat met duidelijk gescheiden droge en regenseizoenen. De temperatuur verandert hoofdzakelijk met de hoogte waarop je je bevindt want er zijn slechts beperkt verschillen in temperatuur tussen de verschillende seizoenen. De kustvlakte langs de Stille Oceaan is zeer heet en vochtig met temperaturen gaande van 25 tot 30░C, de hoogvlaktes hebben een subtropisch klimaat met in San Salvador een gemiddelde temperatuur van 23░C (met uitschieters naar respectievelijk 7 en 38░C) en de twee bergketens een gematigd klimaat met gemiddelde temperaturen tussen 12 en 23░C en minima die kunnen flirten met het vriespunt.

Zon, zee en strand

Het regenseizoen, lokaal gekend onder de naam invierno (winter) loopt van mei tot oktober. Zo goed als de gehele jaarlijkse neerslag valt tijdens deze periode en kan oplopen tot gemakkelijk 2000mm per jaar op zuidelijk gerichte hellingen. Regio's afgeschermd door de bergen en de centrale hoogvlaktes krijgen gevoelig minder neerslag te verwerken, maar nog steeds meer dan genoeg.

Dit langdurige regenseizoen is te wijten aan een lage drukgebied boven de Stille Oceaan en de neerslag komt onder de vorm van hevige namiddag onweersbuien. Hoewel er zich geregeld orkanen vormen boven de Stille Oceaan, vormen deze maar zelden een probleem voor El Salvador, met de beruchte uitzondering van orkaan Mitch in 1998.

Van november tot april beheersen de noordoostelijke winden de weerpatronen. Tijdens deze periode heeft de lucht die El Salvador bereikt vanuit de Cara´bische Zee zijn neerslag reeds verloren boven de bergketens van Honduras. Hierdoor is het klimaat in deze maanden droog en heet en staat lokaal bekend onder de naam verano (zomer).