Home
Algemene info
-Geografie
-Klimaat
-Geschiedenis
-Bevolking
-Economie
-Samenleving
-Transport
-Praktisch
Ontspanning
-Bezienswaardig
-Watersporten
Hotels
Vliegtickets
Links
El Salvador: Geografie
Geografie van El Salvador:

El Salvador bevindt zich in Midden-Amerika aan de Stille Oceaan met een kustlijn van zo'n 300 km tropische stranden en is daarmee het enige Midden-Amerikaanse land dat geen kuststrook heeft aan de Caraïbische Zee. Aan de landzijde wordt het ingesloten door de buurlanden Guatemala en Honduras.

De totale oppervlakte bedraagt iets meer dan 20.000 km² en is daarmee half zo groot als Nederland en meer dan 2/3 de oppervlakte van België.

De twee parallelle bergketens - de Sierra Maestra del Norte langs de grens met Honduras en de vulkanische Cadena Costera evenwijdig aan de kust - verdelen El Salvador in drie sterk verschillende gebieden: de kustvlakte, ca. 25 km breed, met een vochtig-heet tropisch klimaat (tierra caliente), de door lava en vulkanische as zeer vruchtbare hoogvlakte tussen de beide bergruggen met een aangenaam gematigd klimaat (tierra templada) en het aanzienlijk koudere hoge bergland langs de grens met Honduras (tierra fría).


De geologische breukzone, die zich over de hele Midden-Amerikaanse landengte uitstrekt, manifesteert zich in El Salvador aan de zuidrand van de hoogvlakte in een reeks vulkanen (Santa Ana, 2386 m), warmwaterbronnen en geisers. De bekendste actieve vulkaan is de Izalco (1885 m). De Río Lempa, de belangrijkste rivier, heeft voor de scheepvaart weinig betekenis. In de Cadena Costera enige kratermeren (Lago de Coatepeque en Lago de Ilopango).

Plantengroei en dierenwereld zijn goeddeels van Zuid-Amerikaanse aard. De zeer verschillende klimaten hebben het aanschijn gegeven aan even zovele vegetatiezones. De dierenwereld is vooral gekenmerkt door een zeer groot aantal soorten vogels (ca. 450), waarvan ongeveer een derde bestaat uit Noord-Amerikaanse soorten die in El Salvador komen overwinteren.