Home
Algemene info
-Geografie
-Klimaat
-Geschiedenis
-Bevolking
-Economie
-Samenleving
-Transport
-Praktisch
Ontspanning
-Bezienswaardig
-Watersporten
Hotels
Vliegtickets
Links
El Salvador: Economie
Economie van El Salvador:

De economie van het land is de meest stabiele van de regio. Was voorheen de landbouwsector het belangrijkste voor de economie, een verschuiving naar de dienstensector is waarneembaar. Assemblage goederen, suiker, textiel, elektriciteit en chemische stoffen zijn de belangrijkste exportproducten.

Fiscale hervormingen, geld overmakingen van Salvadoranen in de US en privatisering van een aantal sectoren hebben bijgedragen aan de economische groei van land. Wel blijven de veiligheidssituatie en de grote inkomensverschillen een belemmering voor toekomstige economische groei.

Veel invloed heeft ook de kwetsbaarheid van El Salvador voor natuurrampen. In 1998 werd het land geteisterd door orkaan mitch, in 2001 door twee hevige aardbevingen, en in 2005 had het land last van modderlawines als gevolg van de orkaan Stan. Daardoor bevindt het land zich telkens opnieuw in periodes van heropbouw.

De lichte economische groei en stabiliteit in El Salvador bieden slechts mogelijkheden voor een hele kleine groep van de Salvadoraanse bevolking. Een grote groep (40%) kan nauwelijks in hun levensonderhoud voorzien, vooral op het platteland. Deze groep van de bevolking is niet opgeleid, leven voornamelijk van de teelt van weinig lucratieve gewassen als maÔs, bonen en sorghum. Ze hebben nauwelijks toegang tot de commerciŽle- en arbeidsmarkt. Voor jongeren is dit een groot probleem. Het liefst zouden zij naar de US emigreren, net als velen van hun familie en vrienden hebben gedaan.

Hieronder gaan we dieper in op de verschillende aspecten van de Salvadoriaanse economie: